Întrebări adresate frecvent
Ce trebuie să știți despre tratamentul cataractei
Există o mulțime de întrebări pe care le-ați putea avea atunci când vine vorba de cataractă și de tratamentul asociat. Vă oferim în continuare răspunsuri la întrebările adresate cel mai frecvent. Dacă totuși doriți să aflați mai multe despre boală sau despre corectarea vederii după ce ați citit această prezentare generală și site-ul web, vă rugăm să vă consultați medicul oftalmolog.
Generalități
-
Din păcate, cataracta nu poate fi tratată cu ochelari sau cu medicamente. Singura metodă eficientă pentru tratarea cataractei este înlocuirea pe cale chirurgicală a cristalinului natural opacifiat de la nivelul ochiului cu o lentilă artificială, denumită lentilă intraoculară (LIO).
-
Trebuie să consultați un specialist în îngrijirea ochilor, pentru a stabili dacă suferiți de cataractă și cât de avansată este boala. Veți decide împreună dacă sunteți eligibil pentru operația de cataractă.
-
Intervenția chirurgicală pentru cataractă este considerată una dintre cele mai sigure proceduri chirurgicale din prezent. Cu toate acestea, la fel ca în cazul tuturor tratamentelor medicale, pot surveni anumite complicații. Specialistul în îngrijirea ochilor va discuta în detaliu cu dumneavoastră despre potențialele riscuri.
-
O parte importantă a operației de cataractă este găsirea medicului potrivit. Există numeroși factori de luat în considerare, de exemplu, experiența medicului, expertiza și tehnologia utilizată. Vizitați, cercetați și comparați chirurgii, înainte de a-l alege pe cel cu care vă simțiți cel mai confortabil. Înainte de a vorbi cu medicii despre intervenția chirurgicală de cataractă, pregătiți câteva întrebări.
-
Intervenția chirurgicală în sine durează aproximativ 15 până la 30 de minute și se efectuează la câte un ochi, pe rând. De obicei se folosește anestezie locală. De regulă, după o perioadă scurtă de observație, vi se va permite să părăsiți unitatea medicală. Nu va fi posibil să conduceți o mașină imediat după intervenția chirurgicală.
-
În cazul în care suferiți de cataractă la ambii ochi, de obicei, medicul dumneavoastră va programa cea de-a doua intervenție chirurgicală la câteva săptămâni după prima.
-
Nu, procedura este nedureroasă. De obicei, vi se vor administra doar picături de anestezie pentru a vă amorți ochiul în timpul intervenției chirurgicale. Deoarece după procedură efectul medicamentul dumneavoastră dispare, s-ar putea să simțiți un disconfort minor pentru o perioadă scurtă de timp. Aceasta poate fi tratată cu ușurință cu analgezice fără prescripție medicală.
-
Operația de cataractă este permanentă. LIO nu trebuie îndepărtată sau înlocuită și poate rămâne în ochi pentru tot restul vieții.
-
O vizită de urmărire este necesară a doua zi după intervenția chirurgicală, pentru a verifica starea ochiului și pentru a răspunde la orice întrebări pe care le-ați putea avea. În mod tipic, pe parcursul următoarelor săptămâni sunt programate examinări suplimentare, în scopul monitorizării procesului de vindecare.
-
Cel mai adesea, pacienții observă o îmbunătățire semnificativă a vederii imediat după intervenția chirurgicală. Cu toate acestea, este posibil ca unii pacienți să prezinte o vedere încețoșată.
Ochiul poate avea nevoie de câteva zile pentru a se adapta, astfel încât să se poată observa o îmbunătățire a vederii. Lentilele multifocale necesită în mod normal mai mult timp pentru ajustare decât lentilele monofocale - pacienții pot experimenta fenomene vizuale precum strălucirea imediat după operație. Fenomenele vizuale vor dispărea sau vor deveni mai puțin deranjante după puțin timp.
-
Ulterior intervenției chirurgicale, este posibil ca medicii să vă recomande să vă relaxați și să evitați activitățile care presupun efort fizic, precum flexiuni sau ridicări. Aceștia vă pot recomanda să nu vă suprasolicitați ochii, pentru a le permite să se recupereze. Pentru o vindecare optimă, trebuie să evitați frecarea sau apăsarea ochilor.
Lentile intraoculare (LIO)
-
Lentilele intraoculare sunt destul de mici, cu un diametru cuprins între 11 și 13 milimetri.
-
LIO-urile sunt realizate din acrilat, un material biocompatibil moale și flexibil. Acrilatul poate avea tendința fie de respingere (hidrofob), fie de absorbție a apei (hidrofil).
-
Pentru a se potrivi mai bine cu cerințele unice ale fiecărui pacient, LIO-urile moderne oferă funcții suplimentare, precum corectarea deficitelor preexistente de refracție ale vederii. Acestea pot, de exemplu, să permită pacientului o mai bună vedere a contrastului (lentile asferice) sau pot corecta astigmatismul (lentile torice). Scopul este de a furniza o calitate a vederii mult mai bună la anumite distanțe în urma intervenției chirurgicale pentru cataractă.
-
O aberație de sfericitate este un efect vizual care apare atunci când razele de lumină care pătrund în ochi nu sunt focalizate cu precizie într-un singur punct de la nivelul retinei. Aberațiile de sfericitate sunt rezultatul procesului de îmbătrânire. Dacă suferiți deja de o aberație de sfericitate sau dacă doriți să preveniți această schimbare vizuală, o LIO asferică poate fi o opțiune pentru dumneavoastră.
-
Designul special, curbat în mod neuniform al LIO-urilor asferice permite corectarea aberației de sfericitate. În cazul LIO-urilor asferice, razele de lumină care pătrund în ochi sunt focalizate din nou în mod clar într-un singur punct. Rezultatul este o sensibilitate la contrast îmbunătățită și o calitate mai bună a imaginii.
-
Astigmatismul este o eroare de refracție, cum ar fi miopia sau hipermetropia. Aceste erori sunt de obicei rezultatul unei cornee de formă neregulată și conduc la nefocalizarea corectă a luminii în ochi. Lentilele torice pot corecta astigmatismul.
-
Combinația dintre o lentilă sferică și una cilindrică refractă în mod diferit lumina în fiecare meridian. Prin urmare, lentila focalizează în mod corespunzător toată lumina primită pe retină, pentru a reduce sau a elimina astigmatismul, tratând în același timp și cataracta.
-
Alegerea unei LIO depinde de fiecare persoană. Trebuie luate în considerare atât cerințele medicale specifice, cât și necesitățile individuale și preferințele personale ale pacientului. Consultați specialistul dumneavoastră în îngrijirea ochilor, pentru a vă ajuta să selectați ce LIO vi se potrivește cel mai bine.
-
În cazul pacienților cu lentile monofocale și bifocale, este posibil să fie necesar să poarte în continuare ochelari pentru anumite activități. Pentru majoritatea pacienților cu lentile trifocale, există o probabilitate ridicată de eliminare a necesității de a mai purta ochelari.